Wallets:digitale wallet voor je cryptovaluta

Wallet voor je Cryptocurrencys

Een wallet heb je nodig om je bitcoins en/of altcoins in te bewaren. Het liefst zo veilig mogelijk waar niemand bij kan. In dit artikel zetten we op een rij welke soorten wallets er bestaan en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.

Laten we beginnen met de meest veilige wallet: de Hardware wallet.

Hardware wallets

Hardware wallets, zijn externe apparaten die soms de vorm hebben van een usb-stick. Het is een speciale apparaat die de private key (geheime sleutel die nodig is voor het autoriseren van transacties in de blockchain) op het apparaat zelf bewaart. Op deze manier kan die niet bemachtigd worden wanneer je computer gehackt wordt. Ook is je wallet dan veilig voor eventuele virussen die op je computer of laptop terechtkomen. Simpelweg, omdat je wallet buiten je computer is.

Op de markt zijn er diverse hardware wallets te verkrijgen. De prijzen varieëren van ronde de €50 tot meer dan €100. In essentie zijn de hardware wallets hetzelfde. Sommigen verschillen in de beveiliging of in de munten die ze kunnen bewaren. Bij Cryptomaan kun je hardware wallets kopen. Lees de beschrijving goed door opdat je de beste keus maakt.

Op de tweede plaats van veilige wallets staan de Software wallets.

Software wallets

Software wallets zijn er in twee vormen, de hot wallet en de cold storage wallets. Deze software wallets worden geïnstalleerd op de laptop, computer, tablet of smartphone.

Bij de hotwallets is je wallet verbonden met het internet waardoor je vanuit diverse locaties en divere apparaten toegang kunt hebben tot je wallet. Dit is zeer gebruiksvriendelijk en handig indien je bijvoorbeeld je laptop niet mee kunt nemen of bent vergeten. De andere kant van de medaille is dat er een risico bestaat dat hackers vanuit hun eigen toestellen zichzelf toegang weten te verschaffen tot je wallet.

Daarentegen zijn cold storage wallets niet verbonden met het internet. Deze zijn dus veiliger dan de hot wallets. Nadeel is wel dat je je apparaat waar de software op staat altijd bij je moet hebben. Je cryptovaluta is dan opgeslagen op je harde schijf. Indien je harde schijft het begeeft, dan ben je je cryptovaluta kwijt.

De hot en coldstorage wallets dienen goed beveiligd te worden met een wachtwoord. Geadviseerd wordt om ook de 2-factor verificatie beveiligingsmechanisme in te schakelen voor het geval iemand de beschikking krijgt over je apparaat. Zo voorkom je dat diegene bij diefstal van je apparaat toch toegang krijgt tot je wallet.

Ten slotte merken we op dat er steeds meer software wallets ontwikkeld worden die meerdere cryptovaluta kunnen bewaren. Want de eerste software wallets die op de markt zijn gekomen zijn slechts bedoeld voor 1 cryptovaluta. Een nadeel hiervan is dat bij een crash, hack of diefstal je meteen al je cryptovaluta kwijt bent.

Als laatste, en de minst veilige wallets hebben we de online wallets.

Online wallets

Online wallets opereren vanuit het internet en hoeven dus niet geïnstalleerd te worden op je computer, laptop of smartphone. Je kunt vanuit elke hoek op de aarde toegang krijgen tot je wallet door simpelweg in te loggen in je browser. De meeste online wallets lijken op elkaar en zijn gebruiksvriendelijk. Voor de beginner is het in eerste instantie wel even uitvogelen hoe het allemaal werkt. Maar binnen een dag of 2 kan eenieder er goed mee omgaan. Net zoals met de nieuwere software wallets bieden online wallets de mogelijkheid om meerdere cryptovaluta te bewaren. Bij online wallets is het wel uitgebreider. Vaak kun je tientallen cryptovaluta daarin bewaren.

Deze cryptovaluta kun je tegenelkaar uitwisselen bij sommige online wallets. Je kunt dan bijvoorbeeld ETH inruilen voor XVG. Of BTC voor BCC. Deze platforms met online wallets worden exchanges genoemd. Het kopen en verkopen van de valuta heet Traden. Daarnaast bieden sommige online wallets zoals Litebit en Kraken de mogelijkheid om cryptovaluta te kopen met Ideal. Dus je ruilt je reguliere valuta zoals de Euro in voor een cryptovaluta als XVG.

Deze online wallets zijn zoals gezegd de minst veilige wallets. Het is namelijk eerder voorgekomen dat een aanbieder van online wallets gehackt is door criminelen die alle wallets leegroofden. Het is daarom sterk aanbevolen om een online wallet te kiezen die goed beveiligd is en die ool betrouwbaar is. Want ook de aanbieder van de wallet kan in principe ervandoor gaan met je cryptovaluta.

  1. Wij van cryptowereld adviseren daarom om bij hogere bedragen gebruik te maken van hard ware wallets.