Circulating supply of altcoins

Circulating supply altcoins

De circulating supply is het aantal munten dat op dit moment in de markt circuleert en te koop is. Dit aantal kan makkelijk worden gevonden op websites als coinmarketcap.com

Achterhalen wat de circulating supply is, is op zich de beste manier om de vraag naar een munt te berekenen en te achterhalen. Dit kun je doen door naar de “change rate” te kijken die op bepaalde sites worden gedeeld.

De circulating supply heeft direct invloed op de prijs van een munt. Hoe lager de circulating supply hoe hoger de prijs (mits de market cap gelijk is! hierover later meer). Want bij twee munten met verschillende caps kan de prijs toch verschillen. Een lagere market cap geeft een lagere prijs!

De circulating supply is dus de waarde die in het algemeen gebruikt wordt om de prijs van een munt te berekenen. Dit betekend dat een cryptovaluta met een lagere circulating supply (stel 10 miljoen munten) waarschijnlijk een hogere prijs heeft dan een cryptovaluta met een hogere circulating supply.

Voorbeeld:
Ripple met miljarden munten als circulating supply en met een market cap van in de miljarden heeft een prijs van rond de 0,30 cent.
Zcash met een circulating supply van net een miljoen heeft een coin price van honderden euros.

Doordat Ripple een zeer hoge supply heeft, zal nooit een coin price bereiken van €10 of meer.
Dus kleinere supply zorgt ervoor dat de munt een hoge prijs kan bereiken. Ervan uitgaande dat er sprake is van dezelfde market cap.

Een ander kenmerk van munten met een lage circulating supply, is dat de prijs snel omhoog kan schieten. Bij munten met een hogere supply gebeurt dit heel langzaam en geleidelijk.

Voorbeeld:
Een munt als Monaco met een circulating supply van 10 miljoen zal veel makkelijker en sneller een prijs van €25 per munt kunnen bereiken dan een munt al TenX die een circulating supply heeft van 100 miljoen. De stijging van de prijs (price jump) zal sneller zijn.

Over het algemeen kunnen we stellen dat verandering in circulating supply voorafgaat aan een prijs verandering. Oftewel, wanneer de supply verandert verandert de prijs. Dit is goed om te weten, omdat je dan kunt voorspellen wat er gaat gebeuren wanneer er nieuwe munten vrijkomen door “mining” of doordat de uitvinders van de munt of het bedrijf munten vrijgeven.
Als de supply groter wordt dan is dat een indicatie voor een lagere prijs. Een kleinere supply leidt tot een hogere prijs.